Főoldal Vízszerelés Fűtésszerelés Jó tudni! Munkáim Kapcsolat


Praktikák az otthoni dugulás elhárításban, avagy amit megpróbálhatunk magunk is.


A legegyszerűbb megoldás ilyenkor valamelyik lefolyótisztítót beleönteni este, mert éjszaka nem engedünk vizet rá, így reggelre kifejti áldásos hatását és a lefolyó, lefolyik. Ha ez sem használ, akkor, sajnos szét kell szedni, és ki kell mosni.

A kádlefolyók kitisztítása nem okoz különösebb nehézséget, ha a padlóösszefolyó előtt alakult ki a dugulás. Ezt pumpálással, vagy lefolyótisztító szerrel viszonylag könnyen és gyorsan megszüntethetjük. A vezetékszakaszt ezt követően forró vízsugaras intenzív átöblítéssel tisztítsuk meg teljesen.

A padlóösszefolyót is ajánlatos vegyszerrel kitisztítani. A kitisztított vezetékszakaszok, szifonok átöblítéshez - ha erre mód van - használjuk a kézi zuhany gégecsövét, természetesen a zuhanyfej lecsavarása után.

A helyi dugulásokat célszerű megelőzni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a lefolyó nehezen nyeli el a vizet, akkor ne halogassuk a vegyszeres tisztítást és a forró vizes átöblítést. A továbbiakban pedig gondoljuk meg, hogy mit öntünk a mosogatóba, és a WC-be.

Ha van nagynyomású mosókészülékünk, erős vízsugarát főként a szifonok mögötti, vagy a kád alatti dugulások fellazítására is használhatjuk.

Az olaj és a zsiradék - azon kívül, hogy súlyosan környezetszennyező - fokozatosan lerakódik a vezetékek hajlataiba és falára, ami a dugulási góc kialakulását idézheti elő. Hasonló a helyzet a fürdőszobai lefolyóknál, különösen, ha a mosógép csatlakozója is vezetékszakaszba van bekötve. Innen is sok szennyeződés jut a lefolyóba, és időszakos tisztítások nélkül dugulásokat okozhat.

Kádaknál, mosdóknál, vagy túlfolyóval ellátott mosogatómedencéknél a pumpás praktikák előtt ezt a nyílást feltétlenül tömítsük el, különben a kompresszió itt fog távozni.

Ha a mosogatónál vagy a kádnál WC-pumpával próbálja megszűntetni a dugulást, a túlfolyót is tömítse el egy vizes ronggyal, különben nem alakul ki nyomás.

Mit tehetünk magunk, ha a mosogató nem akarja elnyelni a zavaros vizet, vagy a kád, mosdó, isten ne adja a WC viselkedik ugyanígy? Első, amit segítségül hívhatunk, a gyakran hirdetett duguláselhárító szerek valamelyike. Ezek erős maró és zsíroldószereket tartalmaznak, amelyek vegyileg fellazítják a többnyire zsíros, összetapadt szennydugókat, és így szerencsés esetben egy alapos öblítés után újból működőképes lesz a lefolyó. A szerek általában sűrű állagúak, erősen maró hatásúak. Az ilyen vegyszerek minimum 1/4 óra elteltével hatnak, de a makacsabb elzáródások lebontásához akár 10 óra is szükséges. Utána bő meleg vizes öblítést kell alkalmazni.

Dugulás bárhol előfordulhat a szennyvízlefolyókban és a gyűjtőcsatornákban is. Otthonunkban mi is megpróbálkozhatunk a hiba elhárításával, a méretesebb gyűjtőcsatornák szennydugóit azonban csak ritka esetekben sikerül saját kezűleg elhárítani.

Ehhez már profi tisztítószerkezetre, vagy ahogyan a köznyelv hívja csőgörényre és tapasztalt szakemberre van szükség, aki többnyire bontás nélkül is képes megszüntetni a dugulást.